Oprettet af Edith Ingerslev Svare.

Mange kvinder henvender sig dagligt til deres egen læge eller gynækolog på grund af smerter i underlivet.

Årsagerne til disse smerter kan være mange, men i langt de fleste tilfælde skyldes det spændinger i muskulaturen i underlivet – ligesom man kan få hovedpine af muskelspændinger, kan man få smerter i underlivet af at gå og spænde sine muskler.

Det nederste af ryggen består bl.a. af store muskler, der er med til at holde dig oprejst, og som du bruger til at løfte benene og balancere kroppen. Disse muskler passerer forbi livmoderen og æggestokkene, hvorfor du føler, at det er dem, der gør ondt.

Når du har ondt i musklerne, er det allervigtigste, du kan gøre, at træne musklerne for at få det bedre. Du kan også få hjælp af fysioterapi og kiropraktoren kan også hjælpe dig, men du skal stadig træne dine muskler for at få det bedre.

Smerterne kan sidde i begge sider af underlivet, men ofte er det kun den ene side, der gør ondt. Smerterne kan stråle om i lænden og ned i lårene både på indersiden og på forsiden. De kan være konstant til stede eller de kan komme som jag, komme i forbindelse med samleje eller efter samleje. De kan gøre, at du føler dig tung i underlivet, og som om det ”falder ud”.

Mange kvinder klager også over oppustet mave eller forstoppelse. Dette skyldes, at tarmene ikke kan arbejde ordentligt, når musklerne omkring dem er spændte. Muskelspændingerne kan også give kvalme.

Årsagerne til muskelspændinger kan være mange. Det kan være dårlige arbejdsstillinger, dårlige gå- og stå-vaner eller at du kan spænde musklerne af følelsesmæssige årsager så som stress og daglige irritationer og bekymringer.

Det vigtigste er, at du finder frem til årsagerne og gør noget ved dem, samtidig med at du træner dine muskler

Senest revideret 23.08.2020
Næste revision senest august 2023