Celleforandringer. 
 

Hvad er celleforandringer?

Celleforandringer er et udtryk der anvendes hvis cellerne fra livmoderhalsen har ændret udseende. I langt de fleste tilfælde bliver cellerne normale igen helt af sig selv. Celleforandringer er altså hyppige og udvikler sig kun sjældent til kræft. Forandringerne skyldes en virus der hedder HPV-virus. 

Man regner med at 80% af danske kvinder på et tidspunkt i deres liv har haft HPV-virus. Ofte er det symptomløst og giver ikke anledning til yderligere. Dette skyldes, at kroppen selv sørger for, at virus forsvinder i løbet af 12-24 måneder. Men af og til forsvinder virus ikke. Man taler om at virussen bliver kronisk. I sådanne tilfælde kan virus medføre celleforandringer, der hvis de ikke opdages eller lades ubehandlet kan føre til kræftceller. 

 

Hvordan foregår kontrollerne?

Nogen former for forandringer kan kontrolleres med ny celleprøve efter et halvt eller helt år. Andre forandringer kræver yderligere prøvetagning. Den såkaldte udvidet celleprøve. Ved den udvidet celleprøve anvendes lokalbedøvelse og der bliver taget små vævsprøver af fra livmoderhalsen. 

 

Hvordan får du svar på prøverne

Prøven sendes til et laboratorie som i løbet af 10-14 dage analyserer prøven. Der aftales i konsultationen hvordan du får svar.

 

Hvordan skal jeg forholde mig efter den udvidet celleprøve?

Efter prøvetagningen kan man forvente blødning i 1-2 ugers tid. Man bør afvente med samleje, karbad/svømmehal indtil blødningen er klinger af til brunlig blødning. Hvis du føler dig generet af murren i underlivet kan du bruge håndkøbs smertestillende som 1 g Pinex/Panodil og/eller 400 mg Ipren.

Det er meget sjældent, at der kommer infektion efter indgrebet. Men oplever du feber, bør du kontakte klinikken og i weekenden 1813.

Hvis skal du ud og rejse i ugerne lige efter indgrebet, kan det være en god ide at tale med dit forsikringsselskab om, hvordan du er dækket.