Oplæggelse af spiral

v/ Edith Ingerslev Svare

Sørg for at have fået noget at spise og eventuelt lidt smertestillende som 400 mg Ipren, hvis det tåles, 1 time før konsultationen.

Hvordan foregår det?
Først foretages en indvendig ultralydsskanning (i skeden) så livmoderens form og placering kan vurderes.

Derefter tages der ofte en podning for klamydia med en lille vatpind og der gøres der afvaskning af livmodermunden med klorhexidin. Herefter bliver der lagt en lille lokalbedøvelse ved livmoderhalsen (hvilket oftest ikke kan mærkes) og livmoderens indvendige dybde måles eventuelt med en lille sonde.Derefter oplægges spiralen og til sidst foretages den samme type indvendig ultralydsskanning for at bekræfte korrekt placering af spiralen. Typisk får man en kortvarig menstruationslignde smerte ved indgrebet.

Sjældne komplikationer ved indgrebet er perforation af livmoderen samt underlivsinfektion.

Hvordan har man det bagefter?
Efterfølgende kan forventes lidt frisk blødning i en periode efterfølgende som aftager gradvist  – i alt kan det vare fra få dage til en uges tid. Der kan forekomme ubehag og mudren i underlivet om evt.kan lindes med Ipren, Panodil eller lignende.

Undgå samleje, hav- og karbade 1 uge efter oplæggelsen for at undgå infektion.

Der tilbydes kontrol af spiralen efter enten 1 eller 3 måneder.

Spørgsmål eller problemer?
Du er altid velkommen til at kontakte klinikken ved behov.

Senest revideret oktober 2016
Næste revision senest oktober 2019

P-PILLER – virkninger og bivirkninger

Oprettet af Edith Ingerslev Svare

P-piller bruges først og fremmest som prævention, men kan også bruges til at behandle andre ting som uregelmæssige blødninger, voldsomme menstruationssmerter, kraftige menstruationer m.v.

Allerførst lidt om de ord vi bruger: DVT = dyb vene-trombose = blodprop i benet (i venesystemet)
LE = lungeemboli = blodprop i lungen.
Man kan også få blodpropper i de andre blodkar  – arterierne, dette er dog sjældent.

Hvad angår P-piller (dette inkluderer også P-ring og P-plaster, men IKKE P-stav og minipiller og hormonspiral), så er DVT og LE velkendte, omend sjældne bivirkninger. Risikoen skulle ligge mellem 3 og 10/10.000 kvindeår.
Risikoen stiger hos kvinder over 35 år som ryger.

P-piller indeholder to slags hormoner; østrogen (i form af 20-35 µg ethinyløstradiol) og et af mange forskellige gestagener. De 2 nyeste (Qlaira® og Zoely®) indeholder dog naturligt østrogen.
Man deler P-piller op i 1:e, 2:en, 3:e og 4:egenerations p-piller. 1. generations p-pillerne er de ”gamle” med højt østrogenindhold (50 g), samt den nye p-pille Qlaira®, med naturligt østrogen og gestagenet dienogest. P-piller med gestagenet noretisteron f.eks. Trinovum® hører også til denne gruppe.
2. generationspræparaterne er dem som indeholder gestagenet norgestimat f.eks Cilest®, samt levonorgestrel, f.eks. Microgyn® og Triquilar®. 3.generationspræparaterne er dem med gestagenerne gestoden f.eks. Harmonet® og Minulet®, desogestrel f.eks Mercilon® og Marvelon®, cyproteronacetat f.eks. Diane® mite, norelgestromin f.eks Evra®-plaster, samt etonogestrel f.eks. NuvaRing®. Endelig er 4. generationspræparaterne p-piller med drospirenon f.ek.s Yasmin®-familjen.
Det gestagen som findes i den nye p-pille Zoely® – nomegestrolacetat er endnu ikke klassificeret.

Risikoen for DVT og LE stiger med stigende østrogenindhold, men er også forskellig ved forskellige gestagener.

Vigtig i denne forbindelse er en arvelig lidelse – en genetisk fejl, som op mod 10% af befolkningen har – Faktor V Leiden-mutationen. Her er risikoen for blodpropper langt større end for resten af befolkningen. Hvis man får mistanken, kan den be- eller afkræftes ved en blodprøve.

I hht til et nyligt publiceret dansk registerstudie ser det således ud:
Hvis man sammenligner risikoen for blodpropper hos kvinder som spiser de forskellige p-pillegenerationer i forhold til risikoen hos kvinder som ikke spiser p-piller, er risikoen ved 2.generation 3 x forøget, ved 3 og 4. generation 6 x forøget og ved p-plasteret 7-8 x forøget.
Til sammenligning øges risikoen for DVT og LE 8 x ved graviditet.

P-piller er alt i alt dels en sikker form for prævention, dels en form for prævention med få bivirkninger. Vigtigt er dog at udelukke kvinder med risikofaktorer i baghistorien.

Endelig skal man huske på, at det er langt farligere at være gravid end at spise P-piller hvad angår risikoen for blodpropper i ben og lunger.

Senest revideret 23.08.2020
Næste revision senest august 2023